18.09.2010.

Poslovni susret privrednika Pečuj 2010

10. Septembra smo bili u Mađarskoj u Pečuju na poslovnom sustretu preduzetnika. Evo nekoliko reči o toj manifestaciji:

Na utjecaj građanstva u doba Napoleonovog Koda (Code), od 1850.g. su se počele utemeljiti prve trgovačke i industrijske komore u Austro – ugarskoj monarhiji. Ove komore, unatoč mnogobrojnim prestruktuiranjima, do današnjeg dana se smatraju najjačim gospodarskim organizacijama u Srednjoeuropskoj regiji. Status tih komora, u procesu globalizacije i stalnih političkih previranja u državama Monarhije, ne u jednakoj mjeri, ali se stalno mijenjao( u poljskoj je komora djelovala na organizacijskoj osnovi, od 1850.g. permanentno djelovanje austrijske, talijanske te hrvatske komore). Unatoč tim promjenama komore još i danas predstavljaju najdjelotvorniju organizacijsku strukturu za razvoj lokalnog gospodarstva, poduzetništva te trgovine.


Većina od tih komora s pravom se ponose na svoju prošlost te priznaju kontinuiranost. Skoro svaka od njih pored internih poslova sudjeluje u radu neke međunarodne organizacije gospodarskih komora, prvenestveno u EUROCHAMBRES-u ili u ICC-u, ali i u komori Radne zajednice Alpe - Jadran, odnosno u europskim regionalnim projektima i organizacijama. U 2000. godini Bečka komora je inicirala utemeljenje Kluba „”1850, u koji klub su se mogle učlaniti najjače regionalne komore te se bavile gospodarskom problematikom regije, a nakon toga 2005.g. Gospodarska i industrijska komora sa sjedištem u Krakovu predstavila je ideju o održavanju zajedničkih priredaba monarhijskih komora.


Srednjoeuropske države gaje vrlo tijesne trgovačke odnose sa zapadnoeuropskim državama, a upravo zbog toga je dosta jednostrana ovisnost od tih država. Međusobna robna razmjena srednjoeuropskih država ponekad ne dostiže ni razinu iz doba Monarhije, a vanjskotrgovinska razmjena susjednih zemalja je na razini između 2-3%. Zahvaljujući toj jednostranoj trgovačkoj strukturi i ovisnosti tvrtke sebi stvaraju konkurenciju na zapadu, dok na domaćim tržištima strani ulagaci sa zapada jačaju konkurentnost. Nazalost domaci poduzetnici ne iskorištavaju tržišne mogućnosti te druge potencijale u susjednim zemljama. Za razvoj tržišta potrebna je reprodukcija regionalne infrastrukture, naravno, uz već potpomognute istočno - zapadne smjernice.


Projekt „Europska prijestolnica kulture - Pečuh 2010.” dao je odgovor i podlogu za održavanje kongresa. Ova manifestacija kreće u 2010.godini te prema dosadašnjim pregovorima s našim partnerima održavala bi se dvogodišnje na drugoj lokaciji sa značajnim dopunskim gospodarskim priredbama. U doba umrežavanja pružala bi se mogućnost, da se stvori jedna Srednjoeuropska mreža gospodarskih komora za diverzifikaciju trgovačkih kontakata.


U to bi bilo uključeno 126 trgovačkih i industrijskih Komora iz navedenih država:

 • Austrija

 • BiH

 • Česka

 • Hrvatska

 • Poljska

 • Mađarska

 • Crna gora

 • Italija

 • Rumunjska

 • Srbija

 • Slovačka

 • Slovenija

 • Ukrajina

Osim spomenutih država sudjelovale bi i mješovite gospodarske komore ( npr. Mađarsko - hrvatska gospodarska komora, Mađarsko - rumunjska gospodarska komora, nacionalne komore, akreditirana diplomatska i gospodarska tijela, pročelnici DG Enterprice, voditelji odjela za programe SSP u sklopu EEN - a, državne institucije i organizacije, te razvojne financijske institucije.